Importanta Reducerii Costurilor

Pentru a supravieţuii şi a se dezvolta, producătorii de bunuri materiale trebuie să cumpere factori de producţie la preţuri cât mai mici posibile, fără a neglija calitatea, şi să reducă costurile utilizării lor prin eliminarea operaţiunilor inutile şi a cheltuielilor nejustificate.

Costul de producţie nu este mărime dată şi nu are un caracter constant.El este influenţat de o multitudine de factori,cum ar fi:volumul producţiei; structura producţiei; preţurile factorilor de producţie (mijloace fixe, materii prime, materiale, combustibil, energie, obiecte de inventar, forţa de munca etc.); calitatea şi caracteristicile produselor; nivelul calitativ al forţei de muncă şi al echipamentelor tehnice de producâie; organizarea producţiei etc. Prin optimizarea folosirii acestor factori costul de producţie poate fi redus.

În timp ce în economia naturală scopul activităţii economice era satisfacerea diferitelor necesităţi cu ajutorul unor mijloace variate, în economia de piaţă, în care calculul economic a devenit un calcul bănesc, scopul bine determinat al oricărei activităţi economice îl reprezintă obţinerea de profit, fapt pentru care vechile metode de activitate, bazate pe obiceiuri si tradiţii, au fost înlocuite cu metodele exacte ale gospodăririi raţionale a mijloacelor economice. În esenţă, preocuparea oricărui agent economic este de a-şi acoperi costurile de producţie şi de a obţine un profit cât mai mare.

Reducerea costului de producţie determină stabilitatea sau chiar reducerea preţurilor, creşterea competitivităţii produselor în lupta de concurenţă atât pe piaţa naţionala, cât şi pe piaţa externă.

În vederea reducerii costului, producătorul trebuie să caute şi să găsească rezervele de reducere a consumurilor de factori de producţie, să acţioneze simultan în toate compartimentele întreprinderii, asupra tuturor factorilor producţie, în toate fazele activităţii economice şi să aplice măsurile posibile de diminuare a costurilor în concordanţă cu exigenţele competiţiei impusă de piaţă.

Reducerea costului de producţie trebuie să aibă loc fără influenţe negative asupra calităţii bunurilor materiale şi serviciilor, ci, dimpotrivă, concomitent trebuie să se asigure un spor de calitate. Reducerea costurilor pe seama reducerii calitătii este antieconomică. Totodata, tendinţa generala impusa de concurenţa pe piata este ca bunurile economice să incorporeze în costurile lor cât mai putină materie prima, munca de înaltă calificare şi să fie obţinute cu cea mai moderna tehnologie.Free WebSites Counters


Visit Counter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s